Postoji više načina za čišćenje kristala, a ono se svakako treba poduzeti nakon  što kamen kupimo, naslijedimo, dobijemo na dar.

Ako čistite gorski kristal možete ga oprati u vodi kojoj ste dodali morske soli i  ostaviti u toj otopini do 7 dana, ovisno o nečistoći. Ovisno o vrsti kristala i  zaprljanosti razlikuje se i način čišćenja. Jako dobar način je zakopati kristale u  zemlju na energetski čisto područje, čistiti ih u tekućoj vodi gorskog potoka i u  moru, a moguće ga je čistiti i pod vodom iz slavine. Sunce je najjači izvor energija  i pročišćavanja. Kristale je potrebno redovito sunčati, barem 2 puta mjesečno po  nekoliko sati. Isto tako treba ih izlagati mjesečevoj svjetlosti dva do tri dana prije i  poslije noći punog mjeseca.

Vatra je dobra za čišćenje kristala, možete za tu svrhu pažljivo koristiti plamen  svijeće.

Geode kristala ametista izuzetno su dobre za čišćenje kristala - samo ih složite  unutar geode i ostavite neko vrijeme.

Njegujte čiste misli da zaštitite sebe od negativnosti, koje nam se vraćaju kao  bumerang. Radite na afirmacijama da je vaš kristal sada čist, očišćen i spreman da vam pomogne svojim svijetlom i prihvatite ga kao energetskog prijatelja iz  prirode.

Kristali se mogu čistiti i otopinom praha gorskog kristala, metodom disanja i  meditacije, no za to su potrebna dodatna znanja i prakse.

 

Tablica kako se čisti (prazni) pojedini kristal, te kako se puni, nalazi se ovdje: "Punjenje i pražnjenje kristala".