Kristali i čakre

chakra3 2152233_std

Središta čovjekove životne energije. U istočnjačkoj medicini, koja je još davno prije Zapada otkrila «da je sve energija», sustav čakri ili energetskih središta ustanovljen je i priznat već tisućama godina, a danas se sve više uvažava i u zapadnoj kulturi, prije svega među liječnicima.

 

Čakre su energetska središta, transformatori energije, koji naše tijelo povezuju s univerzalnom svemirskom energijom (ta svemirska energija u različitim kulturama nosi različita imena: či prana, orgon.). One tu energiju usisavaju, dijele na sastavne dijelove i po energetskim kanalima ili nadijima šalju u žlijezde s unutrašnjim lučenjem, živce i krv.

 

Postoji više čakri. Najčešće govorimo o sedam glavnih čakri koje su smještene u sredini tijela, a raspoređene su odozdo prema gore – od trtice do glave – tako da svaka iduća podrazumijeva višu razinu postojanja. Čakre su povezane s živčanim centrima kralježnice i djeluju na zdravlje materijalnog tijela i duha. Svaka od sedam čakri napaja važne organe u materijalnom tijelu, te je povezana s njoj odgovarajućim organima, žlijezdama i spletovima živaca.

 

Čakre su zapravo stožasti vrtlozi, koji se vrte velikom brzinom i metaboliziraju energiju, a boje čakri povezane su s frekvencijom energije, koju čakra metabolizira pri određenoj brzini.

 

Crown Chakra_by_gloriagypsySvi ljubičasti kristali i bijeli i prozirni kristali: ametist, fluorit, gorski kristal, magnetit

Ljubičasto zračenje je znak duhovnog majstorstva. To je najviša, najsuptilnija  specijalizacija svjetlosti i odgovara najvišim elementima u našoj prirodi. Ono stoji  na kruni spektra u kontrastu sa crvenim. Ove najviše vibracije mješavina su  crvenog(materija) i plavog (duhovno). Zadatak je čovjeka produhoviti materiju, a  proces transformacije može biti bolan. Kada radite s kristalima imajte na umu da  su tamniji tonovi povezani sa tugom. Tamno ljubičasto označava visoko duhovno  postignuće, blijedo ljubičasto ukazuje na kozmičku svijesti ljubav - humanost,  blještava ljubičasta označava transcendentalni idealizam.

U iscjeljivanju ljubičasti kristali pomažu kod nesanica, glavobolja i kod lakših  mentalnih poremećaja.

Bijelo sadrži sve boje u sebi, aktivnost, pozitivnost. Moć bijelog zračenja nije toliko  u fizičkom iscjeljivanju koliko u duhovnoj iluminaciji. Bijelo se upotrebljava za  zaštitu oba: mentalnog i fizičkog tijela. Postoje situacije u kojima se čudesna  zaštita postiže okruživanjem pojedinca aurom bijele svjetlosti.

Third Eye_Chakra_by_gloriagypsySvi indigo kristali: safir, azurit, lapis lazuli, ametist, dijamant, fluorit, gorski kristal, opsidijan, turmalin

Indigo zračenje je simbol mističnog kraljevstva - duhovnog postignuća,  samospoznaje, mudrosti. Ovo zračenje pomaže u otvaranju trećeg oka (unutarnjih  ili vanjskih vizija) i ono otvara vrata podsvijesti. Ono može oživjeti duboko  pokopana sjećanja duše. Indigo simbolizira most izmedu konačnog i  beskonaćnog. Ono izbacuje negativne elemente iz svijesti i pomaže u stvaranju  viših razina. Pomaže i vodi nas u unutarnjem putovanju prema kozmičkom znanju.  

U iscjeljivanju velika mu je vrijednost u tretmanu bilo kojeg mentalnog poremećaja.  Takoder se upotrebljava da pomogne razvoju trećeg oka.

 

 

Throat Chakra_by_gloriagypsySvi plavi kristali: safir, lapis lazuli, sodalit, akvamarin, tirkiz, plavi topaz, amazonit, apatit

Plavo je simbol predanosti, inspiracije, beskrajnosti i vjerskih osječanja. Ono  podiže, uzvisuje i inspirira prema većim visinama i nastojanjima i dostignućima.  Proizvodi toplinu, mirno zračenje koje ima uspavljujuća svojstva. Grlena čakra je  fokusirajuća točka govorene riječi. Pomoću ovog centra nastanjeni duh u svakom  od nas dokazuje komunikaciju sa vanjskim svijetom. Grlena čakra je zadužena za  izražavanje osječaja.

Kod iscjeljivanja plavo zračenje ima veliku kurativnu snagu u pogledu bilo koje  bolesti ili blokade u grlu. Pošto je plavo povezano sa nestašicom topline, ono se  upotrebljava za snižavanje temperature ili kod nekog unutarnjeg krvarenja ili  uzrujanog stanja. Plavo je smirujuče, sedativno, astrigentno i iscjeljujuće. Duboko  tamno plavo indikativna je snaga nevjerojatnog intenziteta, dok je svijetlo plavo (ili  azurno) indikativno za visoko etična nadahnuča.

 

Svi zeleni kristali i roza kristal: smaragd, turmalin, malahit, žad, aventurin, ružičnjak, jaspis leopard

Heart Chakra_by_gloriagypsyZeleno je simbol harmonije, simpatije, kreativnosti, zdravlja, izobifja u prirodi. Zeleno je mješavina žutog (duša) i plavog (duh). Pojavljuju se u spektru u točki balansa boja, izmedu prve i treće zrake (koje su više posvećene fizičkom aspektu i tri posljednje zrake (koje se odnose na duhovni aspekt). Zeleno djeluje prema van u horizontalno, a plavo prema gore u vertikalno. Zajedno oni tvore križ. koji je simbol života. Zelena boja, koja zrači svuda u prirodi - u poljima, šumama, travi odmara umorne živce i daje novu energiju.

Kod iscjeljivanja zeleno ima balansirajuće vibracije što je važno za nervni sistem. Ono ne razdražuje, raspaljuje ili iritira. Obzirom na jak utjecaj na srčanu čakru, koja je centar opskrbe krvlju, zeleno je velika pomoć za bilo koji problem sa srcem ili poremećaj krvnog pritiska. Uvijek može biti upotrebljeno da smiri umorne živce i pomoći svakome tko treba energiju. lako će se zeleno u osnovi koristiti da kreira zdravije vibracije, neki će čitalac možda željeti raditi na srčanoj čakri sa ružičastim kristalom, pošto roza simbolizira nježnost, naklonost i Ijubav. Neki ljudi možda trebaju pustiti više nježnosti i ljubavi u svoje srce, a ako je to slučaj, radite s kristalom rozenkvarc, rodokrozit ili ružičasti turmalin.

Solar Plexus_Chakra_by_gloriagypsySvi žuti i zlatni - žuti kristali : citrin, topaz, heliotrop, jantar, jaspis, oniks, tigrovo oko, tigrovo željezo

Žuto je simbol uma, intelekta, visoke inteligencije, mudrosti, mentalne razine.

Ovo je pozitivna magnetična vibracija koja umirujuće djeluje na živce. Obzirom na to da je solar pleksus organizirani "mozak" nervnog sistema, top je naše "sunce" ili centar snage i potrebno je da bude u savršenoj ravnoteži. Žuto je medutim veliki "izjednačivač" za iritantna stanja nervnog sistema koje uravnotežuje energije solar pleksusa.

Kod iscjeljivanja žuto moćno djeluje i liječi dijabetes i konstipaciju. Ako je netko neuobičajeno slab i mršav on vjerojatno "vuće" suviše crvenog zračenja i žuto će mu pomoći da neutralizira to stanje u sistemu. Za one koji su predebeli i flegmatični plavo zračenje je vjerojatno prekomjerno i žuto zračenje će im pomoći neutralizirati i takovo stanje.

Sacral Chakra_by_gloriagypsySvi narančasti kristali: karneol, narančasti jaspis, opal, ahat, čađavac, labradorit, mjesečev kamen, turmalin zeleni

Narančasta je simbol energije. Sastavljena je od crvene i žute. Crveno simbolizira osobnost a žuto mudrost. Medutim, integrirajući ova dva svojstva možemo nadići ljutnju i stabilizirati samokontrolu.

Kod iscjeljivanja narančasta je od suštinskog značenja za zdravlje i vitalnost. Ona je topla, pozitivna, stimulirajuća. Prvotno djeluje na vitalne probleme asimilacije i cirkulacije. Regulira probavu hrane.

 

 

 

Root Chakra_by_gloriagypsySvi crveni kristali: rubin, crveni koralj, crveni jaspis, granat, hematit, sandstone (sunčev kamen)

Crveno je simbol života, snage, vitalnosti i fizičke prirode. U prirodi se crvena boja  povezuje sa toplinom, vatrom, ljutnjom upravo kao što pocrvenimo kada smo u  stanju ljutnje ili strasti. Crveno je boja vatre. Crvenilo zemaljske vatre prelazi u  zlatno - žuto (čista duhovnost) kako se uzdiže. Crveno je boja jednostavnih tipova.  Roza je medutim boja univerzalne harmonije.


Kod liječenja crveno je odlično kod bolesti krvi, kao anemija npr. Treba biti  korištena u stanjima iscrpljenosti, kad je hladnoća i promrznu ruke i lice, kod  stanja pothranjenosti, depresija i letargije. To je iscjeljujuća i stimulirajuća  vibracija.